Γιατί να πω ναι στην χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα?

Πως συμβάλλει ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο περιβάλλον?
Είναι γεγονός ότι καθημερινά καταναλώνουμε σημαντικά ποσά πηγών ενέργειας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Η βενζίνη, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας έχουν συμβάλει ουσιαστικά στον σύγχρονο πολιτισμό αλλά κι αυτά εξαντλούνται με ταχύ ρυθμό ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τόσο την ατμόσφαιρα όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αντιθέτως, ο ήλιος αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ζωής και ενέργειας.

Η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη προσφορά στο περιβάλλον που μπορεί να κάνει κάθε νοικοκυριό. Συγκεκριμένα τα Ελληνικά νοικοκυριά είναι πολύ ευαισθητοποιημένα με την χρήση των θερμικών ηλιακών συστημάτων εκμεταλλευόμενοι τις 300 τουλάχιστον ημέρες ηλιοφάνειας στην χώρα μας.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας ή τα ηλιακά συστήματα βεβιασμένης λειτουργίας γνωστά και ως κεντρικά συστήματα αποδίδουν ενεργειακό θερμικό αποτέλεσμα για το οποίο εάν χρησιμοποιούσαμε συμβατικά καύσιμα θα εκπέμπαμε στην ατμόσφαιρα περίπου ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Σαν αποτέλεσμα ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμβάλει αισθητά στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έχει αναφερθεί και σε εκδήλωση στα πλαίσια της 73ης Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης (Τσιγγανας, 2019), ότι εάν δεν υπήρχε αυτή η κάλυψη σε θερμικά ηλιακά συστήματα στη χώρα μας, τότε θα χρειαζόμασταν ακόμα έναν ατμοηλεκτρικό σταθμό ισχύος 500 MW.


Σε εκείνους που επιμένουν ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν αποτελεί καλαίσθητη λύση για την σκεπή του σπιτιού τους, η απάντηση είναι απλή. Η συνεισφορά στο περιβάλλον έρχεται πρώτη. Επίσης υπάρχουν λύσεις όπως ο ηλιακός κεραμοσκεπής, ή η επιλογή του «κρυφού» μπόιλερ ως μία έξυπνη τοποθέτηση κ.λπ. Επιπροσθέτως δεν πρέπει να αγνοούμε και την άνεση που προσφέρει η λύση του ηλιακού σε μία οικογένεια με μεγάλες ανάγκες σε ζεστό νερό. Η ουσιαστικότερη λύση για άνετη ζωή είναι αισθητή τόσο στην ετήσια δαπάνη για ζεστό νερό όσο και στην εξοικονόμηση του χρόνου αναμονής για να έχει μία πολυμελής οικογένεια ζεστό νερό.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα πλούσια σε δυναμικό ΑΠΕ μέσω και άλλων πηγών εκτός του ήλιου. (Cres.gr, 2019) Ο άνεμος, η γεωθερμία, οι οργανικές ύλες αλλά και τα απορρίμματα οικιακής χρήσης αξιοποιούνται ήδη. Ήδη η Ελλάδα συμβάλει στην μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και στην εξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα.

Στόχος λοιπόν και τροφή για σκέψη θα ήταν να αποτελούσε πράξη ευθύνης η τοποθέτηση περισσοτέρων ηλιακών θερμικών συστημάτων τόσο στην ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και στους δήμους και τις κοινότητες.

Μήπως ένα κίνητρο με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα να ήταν μία καλή αρχή?

 

Βιβλιογραφία:
Τσιγγανας, Θ. (2019). «Δώρο» για το περιβάλλον η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, Θανασης Τσιγγανας | Kathimerini. [online] Kathimerini.gr. Available at: https://www.kathimerini.gr/333698/article/epikairothta/ellada/dwro-gia-to-perivallon-h-xrhsh-hliakoy-8ermosifwna [Accessed 5 Dec. 2019].
Cres.gr. (2019). Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). [online] Available at: http://www.cres.gr/energy-saving/technologies_technologies_ape.htm [Accessed 5 Dec. 2019].